Tjedan Crvenog križa u Pazinu započeo radionicom "Volonterstvo kao resurs u skrbi za starije osobe"

Tjedan Crvenog križa u Pazinu započeo radionicom "Volonterstvo kao resurs u skrbi za starije osobe"

Svjetskim danom Crvenoga križa i Crvenoga polumjeseca u Hrvatskoj započinje Tjedan Crvenoga križa, koji je u ponedjeljak, 9. svibnja, u pazinskom Spomen domu obilježen radionicom "Volonterstvo kao resurs u skrbi za starije osobe“.

U ime organizatora Centra za socijalnu skrb Pazin, prisutnima se obratila ravnateljica Pavita Jelinčić i zahvalila svim sudionicama na odazivu na drugu u nizu od četiri radionice, organiziranu u sklopu projekta SOS – skrb o starijima. Izrazila je zadovoljstvo što je, osim same izgradnje Doma za starije osobe i centra za pružanje izvaninstitucijskih socijalnih usluga Pazin, kao preduvjeta za širenje sveobuhvatnih usluga za osobe treće životne dobi na području središnje Istre, ovaj projekt ujedno i prilika da korisnici, kao i oni koji su uključeni u promicanje prava starijih osoba, putem radionica zajedno promišljaju o važnim temama povezanim uz potrebe starijih osoba i moguće resurse u skrbi o njima.

Martina Gljušćić iz Gradskog društva Crvenog križa Pazin istaknula je kako je volonterstvo jedan od važnijih segmenata za uspješan rad Crvenog križa. Volonteri su uključeni u gotovo sve aktivnosti koje Crveni križ provodi i bez njihove pomoći i angažmana veliki broj aktivnosti ne bi bilo moguće ostvariti. Istaknula je kako je trenutno u Crvenom križu aktivno 60 volontera te je naglasila kako su rad uključeni volonteri svih uzrasta.

Radionicu je vodila Danijela Ustić, socijalna pedagoginja, predsjednica, a odnedavno i zaposlenica Volonterskog centra Istra, koja iza sebe ima više od 20 godina iskustva u radu s osjetljivim skupinama, volonterima i organizatorima volontiranja. Kroz radionicu sudionici su imali prilike aktivno se baviti temeljnim pojmovima iz područja volonterstva, osvješćivati dobrobiti od uključivanja volontera u skrb za starije osobe, kao i promišljati mogućnosti doprinosa volontiranja aktivnom starenju i očuvanju zdravlja starijih osoba. U sklopu radionice održan je i uvod u znakovni jezik. Na temelju razmjene iskustava i predstavljenih primjera dobre prakse, u zaključku radionice sudionici su pozvani osmisliti volonterske pozicije koje odgovaraju na potrebe starijih osoba kao korisnika i kao provoditelja volonterskih aktivnosti.

Radionica je organizirana u sklopu projekt „SOS – skrb o starijima“ kojeg provodi Gradsko društvo Crvenog križa Pazin u suradnji s partnerima, Gradom Pazinom i Centrom za socijalnu skrb Pazin a koji je financiran sredstvima Europske unije. Projekt se provodi u sklopu izgradnje Doma za starije osobe i centra za pružanje izvaninstitucijskih socijalnih usluga Pazin ukupne vrijednosti 54.720.608,72 HRK, od čega EU isti sufinancira iznosom od 10.817.210,07 HRK. Projekt je prijavljen u okviru Europskog fonda za regionalni razvoj, Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. 

Ovim putem zahvaljujemo svim volonterima i svim ljudima dobre volje koji na bilo koji način podržavaju humanitarne aktivnosti te kroz nesebično davanje svog slobodnog vremena i znanja doprinose unapređenju kvalitete života u zajednici.