U Pazinu održana radionica uoči Svjetskog dana svjesnosti o zlostavljanju starijih osoba

U Pazinu  održana radionica uoči    Svjetskog dana svjesnosti o zlostavljanju starijih osoba

U pazinskom Spomen domu nastavlja se ciklus radionica posvećenih starijim osobama. U ponedjeljak, 13. lipnja, povodom Svjetskog dana svjesnosti o zlostavljanju starijih osoba održana je radionica pod nazivom “Pravna zaštita starijih osoba - Izazovi i mogućnosti u Istarskoj županiji”. 

Radionicu je, u ime organizatora Centra za socijalnu skrb Pazin, otvorila ravnateljica Pavita Jelinčić, koja je istaknula da je poznavanje vlastitih prava, ne samo preduvjet za podizanje kvalitete života  starijih osoba, već i izravna prevencija njihova zlostavljanja. Predstavila je voditeljicu radionice, Jelenu Pereša, dipl. pravnicu s pravosudnim i javnobilježničkim ispitom, certifikatom iz Realitetne terapije te drugim edukacijama iz područja djelatnosti socijalne skrbi s preko 22 godine radnog iskustva u pravosuđu, javnom bilježništvu, te na pravnim poslovima i radu savjetovališta pri Obiteljskom centru u Puli, u kojemu radi već 13 godina.  

 

Što znači pojam „pravna zaštita starijih osoba“, može li se i treba li se baš sve regulirati te jesu li propisi u skladu sa stvarnim životnim potrebama, samo su neka od pitanja o kojima se raspravljalo na jučerašnjoj radionici. Kroz radionicu sudionici su imali prilike upoznati se s trenutno dostupnim resursima i mogućnostima poboljšanja životnih uvjeta za podmirenje potreba starijih osoba kroz osiguravanje pravodobnosti, obuhvata i bolje ciljanosti socijalnih usluga osobama treće životne dobi u Istarskoj županiji. Na kraju radionice gđa. Jelena Preša istaknula je rizike s kojima se često susreću starije osobe. Osim najčešćih rizika kao što su prijevare, spomenula je i izazove s kojima se osobe starije životne dobi suočavaju prilikom rješavanja imovinskopravnih pitanja između roditelja i odrasle djece, nakon čega je prisutnima predočila moguća rješenja u cilju njihove zaštite. 

Podsjećamo kako se projekt „SOS – skrb o starijima“, kojeg provodi Gradsko društvo Crvenog križa Pazin s partnerima Gradom Pazinom i Centrom za socijalnu skrb Pazin, provodi u sklopu izgradnje Doma za starije osobe i centra za pružanje izvaninstitucijskih socijalnih usluga Pazin. Ukupna vrijednost projekta iznosi 54.720.608,72 HRK, od čega EU sufinancira iznosom od 10.817.210,07 HRK. Projekt je prijavljen u okviru Europskog fonda za regionalni razvoj, Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.